Monday, May 21, 2012

Surat Cinta Pada Allah...

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang


Firman Allah S.W.T.:

"Sesungguhnya engkau (Muhammad) tidak dapat memberi petunjuk kepada orang yang engkau kasihi, tetapi Allah memberi petunjuk kepada orang yang Dia kehendaki, dan Dia lebih mengetahui orang-orang yang menerima petunjuk."
(Surah Al-Qasas, Ayat 56)

Ya Allah, 
Sesungguhnya hati ini terpanggil untuk berhijrah kearah jalan yang Engkau Redhai Ya Allah. Limpahilah hati hambamu yang lemah ini dengan HidayahMu agar hati yang gelap ini bersinar kembali menjadi penjana rohani dan jasmani untuk mengejar sinar cahaya keampunan dan rahmatMu Ya Allah..Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Berkuasa atas segala sesuatu. 

Ya Allah,
 Sesungguhnya jiwa ini telah lama kering dengan zikir yang membasahi bibir dengan memujimu, hati ini sunyi tanpa alunan bacaan ayat-ayat suciMu yang indah, hati ini gelap dengan titik-titik dosa yang semakin hari semakin menebal tanpa dikikis dengan air mata taubat padaMU Ya Allah. 

Ya Allah, 
Sesungguhnya jauh sekali hati ini tercampak terumbang-ambing di lautan dunia yang penuh dengan liku-liku, onak duri dan ranjau yang menggoncang keimanan dan ketaqwaan dalam hati. hati ini dirasakan nun jauh terdampar dari landasan yang telah Kau gariskan bagi setiap hambaMu. Jauh ku letakkan Dikau dalam setiap gerak-geri, tindak-tanduk dan cara hidupku. Sehingga Iblis tertawa riang, bongkak, angkuh dengan kejayaan besar kerana berjaya menjahilkan anak adam yang mudah diperdaya.

Ya Allah,
DariMu aku datang dan dariMu aku kembali. Sesungguhnya diri ini terasa hina dengan dosa dan noda dek kejahilan dan kebodohan dalam menikmati kurniaan pinjaman jasad dan nyawa yang sementara sehingga terlupa tujuan diri ini dicipta di bumiMu Ya Allah. Diri ini lalai dalam melayari kehidupan yang sementara ini Ya Allah. Ya Allah, sesungguhnya hati ini rindu padaMu Ya Allah. Rindu Kasih sayangMu. Rindu untuk dekat padaMu Ya Allah.

Ya Allah,
Sesungguhnya hati ini percaya dengan keagungan Kasih Sayangmu, PengampunMu, Rahmatmu. Ya Allah, jadikanlah hijrahku kali ini menjadi titik permulaan untuk melangkah setapak lebih dekat padaMu. Selangkah lebih hampir dengan RahmatMu, semakin dekat dengan Kasih sayangMu. 

Ya Allah, 
Sesungguhnya Engkaulah sebaik-baik tempat mengadu dan sesungguhnya Engkaulah yang mengetahui apa yang tersurat dan tersirat di hati hambaMu Ya Allah. Bimbinglah hati ini agar semakin kukuh bertapak terus kehadapan semakin hampir menuju Syurgamu dan janganlah sekali-kali kau membolak balikkan hatiku sehingga aku terjerumus kembali kearah kejahilanku yang lalu. 

Ya Allah,
Seandainya aku terlupa untuk bersyukur Ya Allah, ingatkanlah aku padaMu, Ingatkanlah aku pada asal usulku dan tujuan aku diciptakan di dunia ini Ya Allah. Jika aku tergelincir dari landasanMu, Kembalikanlah daku pada 'Tali AgamaMu' sesungguhnya hati ini sayang padamMu, hati ini cinta padaMu, hati ini rindu padaMu. 

Ya Allah, 
Hanya kepadaMu aku berserah diri, hanya kepadaMu aku mengadu dan hanya kepadamu aku berharap. Bantulah aku Ya Allah...

Amin Ya Rabbal Alamin......


Dari:
Hambamu yang hinaNo comments:

Post a Comment