Thursday, June 28, 2012

Islam Yang ku cinta

Bismillahirrahmannirrahim... (Dengan nama ALlah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang)


Daripada Abu Hurairah r.a. berkata: Bersabda Rasulullah S.A.W., " Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang yang asing". 

H.R. Muslim

Alhamdulillah sebagai pembuka bicara. Alhamdulillah kita masih dikurniakan Allah dengan dua nikmat yang terbesar iaitu Nikmat Iman dan Nikmat Islam. Alhamdulillah kita masih lagi diberi peluang oleh Allah untuk terus bernafas dan dikurniakan dengan panca indera dan anggota tubuh yang sihat.

Semua makhluk, dan ciptaan ; tumbuh-tumbuhan, binatang, manusia, alam, berubah mengikut era pemodenan. Semuanya serba serbi canggih. Alhamdulillah kini pelbagai teknologi moden yang sungguh hebat dimata manusia berjaya direka manusia untuk kemudahan harian, medium menyebar dawah, belajar, dikusi dan berinteraksi. Semuanya serba-serbi berubah dan moden.

CUMA DUA PERKARA!!! Al-Quran dan Sunnah Rasulullah S.A.W sebagai panduan hidup sepanjang zaman.

 Abu Hurairah mengatakan bahawa Rasulullah S.A.W. bersabda:

 " Aku tinggalkan dua perkara untuk kalian. Selama kalian perpegang teguh dengan keduanya tidak akan sesat selama-lamanya, yaitu Kitabullah dan Sunnahku. Dan tidak akan terpisah keduanya sampi keduanya mendatangiku di haidh 
(Sebuah telaga di syurga,). " 

 (HR Iman Malik)

Dunia mengalami perubahan juga manusia menyelusuri perubahan yang menguasai keadaan persekitaran. Namun jika Al-Quran dan Sunnah Rasulullah S.A.W. sebagai panduan kita, Insya Allah kita akan selamat sepanjang hayat. Manusia itu diciptakan dengan sifat yang pelupa. Dalam diri kita memang wujud nafsu yang menggoda kita untuk melakukan perbuatan-perbuatan yang tidak baik misalnya tidak menutup aurat, bergaul bebas lelaki dan perempuan, berpesta dan sebagainya. kerana apa? Ni dia sumpah Syaitan pada Allah:

Iblis menjawab 
" Kerana Engkau telah menyesatkan aku, PASTI aku akan selalu menghalamgi mereka dari jalan-Mu YANG LURUS." 

( Surah Al-A'raf, Ayat 16)

Maka, janganlah rasa pelik kenapa ada naluri yang sebegitu. Tapi apa benteng kita untuk melawan godaan ni semua?? -IMAN yang mantap...Insya Allah.

Hari ini kenapa ramai dikalangan kita seakan-akan dipukau dek kehebatan ciptaan manusia?? Berpusu-pusu mengejar kehebatan dunia yang sementara? Berpusu-pusu untuk mengikut arus pemodenan, nak mengikut trend dikatakan. Cara berpakaian dikatakan biarlah x menutup aurat asalkan fesyen, social sikit lelaki ngn pempuan x kan xleh pegang-pegang tangan, bukan ape pun...mesra tanda sayang...ada yang nak itu..nak ini...Come on my dear friend.... is that what we really need to do in this world? Is that the reason why Allah created us in this life?? 

Dalam Surah Az-Zariyat, Ayat 56, Allah berfirman dalam Al-Quran:

"Aku tidak menciptakan manusia melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku"

Tapi macam mana? takkan nak 24 jam beribadah je? sembahyang 24 jam? baca Al-Quran 24 jam? Macam mana dengan kerja? belajar? bersukan? bermasyarakat semua?

Kawan.....Islam itu SYUMUL ( menyeluruh). Belajar itu satu ibadah, bekerja mencari duit untuk menyara diri dan keluarga itu ibadah, bersukan untuk menjaga tubuh badan yang sihat agar mudah untuk beribadah itu juga satu ibadah, bergaul dengan kawan-kawan dan masyarakat itu satu ibadah selagi mana ianya tidak melanggar batas-batas Syara'. Semua perbuatan kita dalam kehidupan itu satu ibadah selagi mana niat perbuatan kita itu betul dan tidak melanggar hukum-hukum Islam. Ha...kan ke cantik tu...

Habis tu? macam mana dengan teknologiyang canggih? handphone canggih, internet, komputer semue? tak boleh pakai ke? 

Come on kawan.....Kalau macam tu kite kene naik unta la...xleh naik kereta? semua kecanggihan apa jua kemudahan yang tersedia tak salah untuk koita gunakan. Yang jadi salahnya bila kita salah gunakan teknologi dan kemudahan yang disediakan tu. Contohnya, kita ada kereta sport, kita bawak kereta kita ni pegi disco, pergi lumba haram, pergi buat perkara-perkara yang ma'siat, itu datangnya salah guna. Lagi contoh, ada laptop atau handphone canggih, kita pegi record video yang tak baik lepas tu sebarkan dekat internet. ataupun kita edit gambar orang guna laptop yang berkuasa kuda untuk mendatangkan fitnah kat orang lain. Tu jadinya salah. SO, everything depends on sejauh mana kebenaran cara kita menggunakan setiap kemudahan itu. Alangkah baiknya kemudahan yang ada kita manfaatkan untuk menyebarkan ebaikan, da'wah dan yang paling best, kita gunakan kemudahan ni untuk menyuburkan rasa cinta kita dan orang sekeliling kepada Allah dan Rasulullah S.A.W. Allahuakhbar!!!

Tujuan artikel ni ditulis adalah untuk mengingatkan diri sendiri dan juga saudara sekalian agar usahlah kita dipermainkan dek godaan syaitan yang terkutuk..ingatlah janji syaitan dalam Al-quran dalam surah Al-Hijr ayat ke (39) dan (40) yang bermaksud

" Ia (Iblis) berkata, " Tuhanku, oleh kerana engkau telah memutuskan bahawa aku sesat, aku pasti akan jadikan (kejahatan) terasa indah bagi mereka dibumi, dan aku akan menyesatkan semuanya,(40) kecuali hamba-hambaMu yang terpilih antara mereka"

Subhanallah...kita nak jadi golongan yang mana? yang terpilih ke yang mengikut Syaitan? tanyalah iman dalam diri kita sejauh mana kita cuba untuk mencari redha Illahi dan sejauh mana kita cuba untuk hidup sebagai Islam yang sejati..Waullohualam...No comments:

Post a Comment